Cicimek datlový: Popis, výskyt a zajímavosti

Co je cicimek datlový?

Cicimek datlový je drobný pták z čeledi datlovitých, který se vyskytuje v Evropě a Asii. Tento pták je obvykle dlouhý asi 12 - 15 cm a váží kolem 20 gramů. Jeho šedohnědé peří má kropenatý vzor a na temeni hlavy má červený chochol. Samičky jsou podobné samečkům, ale chochol nemají a jejich peří je méně zářivé. Cicimek datlový je typickým obyvatelem lesů a parků, kde se živí hlavně hmyzem a semeny. Je velmi aktivní a má rychlý a obratný pohyb. Běžně se nám také může objevit na krmení v zahradě, kde se snaží dostat k slunečnicovým semínkům a oříškům. V období hnízdění si cicimci datloví staví obyčejně hnízdní dutiny ve stromech, které jsou poté vystlané pilinami. Sameček se snaží svou partnerku zaujmout různými způsoby, například krátkými zobákami nebo tím, že klepou na dřevo, aby si označili svoje teritorium.

Výskyt cicimka datlového

Výskyt cicimka datlového může být pozorován v lesích po celé České republice. Tento druh se často vyskytuje v blízkosti lesních oblastí s dostatkem vodních zdrojů, jako jsou řeky a potoky. Naši odborníci doporučují hledat cicimka datlového v lokalitách s dubohabřinami, kde mohou snadno najít potravu a hnízdní dutiny. Cicimek datlový je největší zástupcem vrubounů u nás a může dosáhnout velikosti až 50 cm. Jeho peří je převážně červené, což je pro nás výrazným pomocníkem při hledání tohoto druhu. Výskyt cicimka datlového v naší zemi je přes všechny možné nesnáze stále častější, což může být pozitivním signálem pro ochranu přírody a životního prostředí. Pro pozorovatele, kteří chtějí vidět cicimka datlového v přírodě, doporučujeme vyrazit na výlet v brzkých ranních hodinách, kdy je tato pták nejaktivnější. Pokud se vám podaří spatřit cicimka datlového, můžete být jisti, že se jedná o krásného a fascinujícího ptáka, který stojí za pozorování.

Fyzický popis cicimka datlového

Fyzický popis cicimka datlového je důležitou charakteristikou tohoto zvláštního ptáka. Váží asi 80 až 90 gramů a dosahuje délky až 24 cm. Má poměrně malou hlavu, krátký, silný zobák a krátký ocas, což jsou typické rysy pro datlovité ptáky. Cicimek datlový má křídla, která jsou krátká v porovnání s jeho tělem, a jsou uzpůsobena pro pohyb po kmenech a větvích stromů. Zbarvení jeho peří je tmavě černé s bílým skvrněním. Samečci mají charakteristický červený týl a čepel na zobáku, u samic jsou tyto partie černé. Je to tichý a plachý pták, který žije v lesích, kde se živí hlavně hmyzem, pavouky a bezobratlými živočichy. Jeho pískavé volání můžete slyšet v letních měsících, kdy se páří a hledají si vhodná hnízdiště. Díky svým adaptacím na život v korunách stromů se cicimek datlový stává unikátním ptákem, jehož pozorování je pro mnoho ornitologů a milovníků přírody zajímavou zkušeností.

Potrava cicimka datlového

Potrava cicimka datlového se vyznačuje vysokým obsahem hmyzu a larví. Tento druh datlovitých ptáků se specializuje na hledání potravy na kmenech, větvích a konárech stromů. Cicimek datlový dokáže s lehkostí zvládnout i ty nejtěžší kusy dřeva, aby získal potřebné živiny. Některé z oblíbených potravin cicimka datlového jsou například brouci, larvy, mouchy a pavouci. Kromě toho také rád konzumuje semena, ořechy a plody stromů. Tyto potraviny jsou pro něj důležité z hlediska získávání nezbytných živin a energie pro přežití. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin a dalších živin je potrava cicimka datlového velmi důležitá pro podporu zdravého a aktivního života tohoto druhu ptáků. Pokud se chcete podívat na tyto fascinující tvory blíže, můžete vyzkoušet pozorování v přírodě. Stačí si najít vhodné místo v lese nebo parku a sledovat, jak se cicimci dokáží s potravou vypořádat.

Rozmnožování a chování cicimka datlového

Cicimek datlový je fascinující druh, který je známý svou pečlivou snůškou vajec a péči o mladé. Na rozdíl od některých druhů ptáků, kteří hnízdí v koloniích, cicimci datloví preferují hnízdění v samotě. Když se samice rozhodnou hnízdit, vybírají klidné a bezpečné místo na stromě. Samec cicimka datlového hraje také důležitou roli v rozmnožování a péči o potomstvo. Když je samice v období páření, samec ji láká hlasitými zpěvy a dunivými zvuky vyluzovanými bušením svého zobáku na kmen stromů. Po páření samice naklade obvykle 4-8 vajec, na kterých sedí v průběhu 2-3 týdnů. Novorození cicimek datlových jsou zcela závislá na svých rodičích, kteří je krmí a pečují o ně až do doby, kdy jsou dostatečně silní, aby opustili hnízdo. V té době rodina cicimků datlových žije společně a pokračuje v péči o mláďata, dokud nejsou plně soběstačná. Celý proces trvá obvykle 2-3 měsíce, než mláďata dorostou a opustí hnízdo.

Zajímavosti o cicimku datlovém

Cicimek datlový je fascinující živočich, který vzbuzuje zájem mnoha lidí. Tento druh datlovitých ptáků se vyznačuje výrazným zbarvením a nezapomenutelnými zvyky. Cicimek datlový je známý svým charakteristickým klepáním, které slouží k označení svého teritoria a k nalezení potravy. Tito ptáci také umějí vyluštit potravinu z neuvěřitelných hloubek stromů a jsou schopni přeplavit se i široká řeka. Cicimci datloví jsou také fascinující tím, že si dokážou vybudovat velmi precizní hnízda. Ta staví zejména samečci, kteří na tyto skládačky spotřebují mnoho energie a času. Hnízda jednotlivých párů se mohou značně lišit, ale všechna jsou postavena s ohledem na maximální ochranu proti dravcům. Tedy cicimek datlový dokáže nejen perfektně vyluštit potravu, ale i připravit bezpečné prostředí pro svá mláďata. Jinou zajímavou informací o těchto ptácích je, že jsou schopni být velmi hluční, když sdělují své emoce. Jejich hlasitý zvuk může být slyšen na dlouhé vzdálenosti a zahrnuje řadu různých zvuků, od vroucích nepokojů až po tišší výkřiky. Cicimci datloví také dokáží být velmi zruční, jelikož dokážou běhat po stromech i vzhůru nohama a z tohoto pohledu se zdají jako skuteční akrobaté.

Časté otázky FAQ

Cicimek datlový je druh motýlice, kterou se často označuje jako superpotravina díky své bohaté řadě vitamínů a minerálů.
Cicimek datlový se dá sehnat v mnoha obchodech s bio a zdravou výživou, ale také na internetu.
Cicimek datlový obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů, které podporují zdraví kůže, cév i mozku. Může pomoci také s trávením a detoxikací těla.
Cicimek datlový se dá použít na mnoho způsobů, například do smoothie, müsli, pečiva, sladkostí, nebo ho můžete použít jako sladidlo.
Většina lidí může konzumovat cicimek datlový bez problémů, avšak někteří lidé mohou být alergičtí na tento druh potraviny. Pokud máte pocit, že byste mohli být alergičtí, měli byste přestat s jeho užíváním a konzultovat to se svým lékařem.
Cicimek datlový se používá v průmyslové výrobě jako přírodní sladidlo a zahustitelné činidlo v potravinářském průmyslu.
09.10.2023