Jak zahrnout batáty do své stravy a profinancovat zdraví

Co jsou to batáty a jak vypadají

Batáty jsou druhem kořenové zeleniny, která se v poslední době stává stále populárnější. Tento druh zeleniny je původem z Latinské Ameriky, ale dnes je pěstován po celém světě. Batáty lze snadno rozpoznat podle své kulaté až oválné, hladké kůry s jemnou strukturou. Uvnitř najdeme dužinu, která bývá většinou žlutá až oranžová a má sladkou chuť. V poslední době roste popularita batátů díky jejich využití v různých receptech. Batáty se totiž dají využít na mnoho způsobů - můžeme je péct, smažit, vařit, grilovat nebo dokonce použít jako zálivku do polévek. Výhodou batátů je, že jsou velmi zdravé - obsahují vitamíny A a C, draslík a vlákninu. Existuje mnoho druhů batátů, přičemž nejoblíbenější jsou ty s bílou masou a sladkou chutí. Další variantou jsou batáty s fialovou a tmavě červenou dužinou, které mají výraznější chuť a jsou bohatší na antioxidanty. Batáty jsou tedy výbornou volbou pro každého, kdo hledá jednoduchou a zdravou alternativu k bramborám.

Jaké jsou nutriční hodnoty batátů

Batáty jsou plné živin a mohou být skvělým doplňkem vaší stravy. Obsahují vysoké množství vlákniny a beta-karotenu, což je antioxidant, který pomáhá vašemu imunitnímu systému a zdraví očí. Batáty také obsahují vitamín C, hořčík a draslík. Kromě toho jsou batáty nízkokalorickou potravinou a jsou skvělou alternativou k běžným bramborám. Pokud se snažíte udržet zdravou váhu nebo zhubnout, batáty mohou být skvělou volbou. Navíc mají nízký glykemický index, což znamená, že nezvyšují rychle hladinu cukru v krvi jako běžné sladkosti. V obchodech si můžete vybrat z několika druhů batátů, a to v závislosti na barvě a chuti. Sladké batáty jsou mezi lidmi nejoblíbenější, ale existují také druhy s různými odstíny žluté, oranžové a dokonce i fialové barvy. Bez ohledu na vaši volbu vás batáty donutí se cítit plní a spokojení na dlouhou dobu.

Zdravotní výhody konzumace batátů

Zdravotní výhody konzumace batátů jsou mnohostranné a rozmanité. Batáty jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, což pomáhá chránit naše tělo před oxidativním stresem a škodlivými látkami. Díky vyššímu obsahu vlákniny také přispívají k regulaci trávení a udržení zdravé hladiny cukru v krvi. Výzkum také ukázal, že batáty jsou přirozeným zdrojem látek s protizánětlivými účinky. Tyto látky pomáhají snižovat riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou například srdeční choroby nebo cukrovka. Navíc, batáty jsou nízkokalorické a bohaté na vodu, což z nich činí skvělé jídlo pro udržení zdravé váhy. Celkově tedy lze konstatovat, že konzumace batátů může být součástí zdravé a vyvážené stravy. Díky své bohaté výživové hodnotě a mnohostranným zdravotním výhodám jsou batáty skvělou alternativou k tradičním zdrojům sacharidů a mohou pomoci udržet naše tělo zdravé a vitální.

Jak připravit batáty

Batáty jsou vysoce nutričně hodnotné kořenové zeleniny, které se v posledních letech staly velmi populární. Pokud se chystáte vařit batáty, první věcí, kterou byste měli udělat, je je důkladně umýt a zbavit se všech nečistot. Pak můžete batáty nakrájet na plátky, kostky nebo dokonce na slupku, pokud je to požadováno receptem. Před vařením mohou být batáty opečené v troubě nebo pečené na grilu, což jim dodává výjimečně lahodnou chuť. Pokud raději vaříte, vařte je v osolené vodě, dokud nezměknou. To obvykle trvá asi 20 až 30 minut. Jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak připravit batáty, je je udělat do podoby fritty. Stačí je nakrájet na tenké plátky a smažit je v horkém oleji na prskavky. Můžete je osolit a okořenit paprikou, aby získaly skvělou chuť. Nezapomeňte však na to, že smažení snižuje jejich hodnotu - raději sáhněte po alternativách, jako jsou pečení nebo vaření, aby si zachovali maximální nutriční hodnotu.

Recepty s batáty

Batáty jsou vynikající a zdravou alternativou k bramborám. Recepty s batáty nabízejí bohaté chuťové zážitky, zároveň však obsahují větší množství vitamínů a minerálních látek. Jaké jsou možnosti, když chceme vyzkoušet nová jídla z batátů? Jedním z nejlehčích jídel, které můžete z batátů připravit, jsou batátové hranolky. Stačí je nakrájet, osolit a opepřit a nechat péct na papíře na pečení, dokud nejsou zlatavé. Skvěle se hodí jako příloha nebo jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem. Pokud máte rádi smetanové omáčky, zkusit můžete smetanové rizoto s batáty. Na másle osmahněte stroužek česneku a nakrájenou cibuli, přidejte na kousky nakrájené batáty a zalijte vývarem. Poté vše vařte, dokud batáty nejsou měkké. Nakonec přidejte koření, sýr a smetanu a dokud se sýr nerozpustí. Když chcete připravit něco sladkého, můžete se pustit třeba do batátového koláče s kakaovým polevem. Šťavnatý batát jemně zvolní těsto, které bude naplněno datlemi a ořechy. Pokud chcete, můžete ho přidat k ochucení skořici a vanilku. A k tomu kakaová poleva, která dotvoří vánoční atmosféru.

Kde lze zakoupit a jak finančně rozumně zahrnout batáty do své stravy

V dnešní době lze zakoupit batáty v mnoha obchodech s potravinami a na farmářských trzích. Vyhledávací služby vám pomohou najít prodejce vašich oblíbených druhů batátů v blízkosti vašeho bydliště. Můžete zkusit také e-shopy, které často nabízejí širší výběr a pohodlné doručení a případně i slevy. Je finančně rozumné zařadit batáty do své stravy, protože jsou cenově dostupné a na trhu jsou k dispozici po celý rok. Kromě toho vám batáty nabízejí široké spektrum výživných hodnot, včetně vlákniny, vitamínu C a železa. Mohou být také cenově efektivní alternativou k jiným zdravým potravinám, jako jsou například avokáda. Pokud chcete využít finančních výhod a zahrnout batáty do své stravy, doporučujeme nakupovat v sezóně a věnovat se vlastnímu pěstování. Doma si můžete pěstovat batáty v květináčích a nechat je růst na slunci. Pokud máte dostatek místa, můžete také založit menší zahradu a věnovat se pestování jablek, hrachu a dalších plodin.

Časté otázky FAQ

Batáty jsou kořenová zelenina, která je bohatá na vitamíny a minerály.
Existuje řada různých druhů batátů, včetně bílých, oranžových, žlutých a fialových.
Ano, batáty jsou velmi zdravé, obsahují mnoho vitamínů a minerálů a jsou dobrým zdrojem vlákniny.
Batáty lze použít na mnoho způsobů, například jako přílohu, polévku, salát nebo dokonce dezert.
Batáty pocházejí z tropické Jižní Ameriky a byly pěstovány tam po tisíce let.
Batáty by měly být skladovány na suchém místě při teplotě od 13 do 16°C. Nesmí být vystaveny slunečnímu světlu a měly by být pravidelně otáčeny, aby se zamezilo zhnití.
21.07.2023