Selen: Jak tato minerální látka prospívá naší kardiovaskulární a imunitní soustavě?

Co je selen a proč je důležitý pro naše tělo?

Selen je důležitý prvek, který tělo potřebuje ke správné funkci. Je to antioxidant, který bojuje proti škodlivým látkám v těle a chrání nás před účinky volných radikálů. Tento stopový prvek se nachází v půdě a díky rostlinám se dostává i do naší stravy. Je potřeba dbát na správné množství selenu v naší stravě, protože jeho nedostatek může vést k řadě zdravotních problémů, jako například snížení imunitního systému a psychické zdraví. Zároveň může být nadbytek selenu škodlivý a vést k otravě. Selen má vliv i na funkci štítné žlázy a hormonální rovnováhu v těle. Důležitý je také pro správné fungování srdce a cévního systému. V případě potřeby je možné doplnit množství selenu pomocí potravinových doplňků, ale vždy je lepší se poradit s lékařem.

Jaký je vliv selenu na kardiovaskulární zdraví

Selen se ukázal být klíčovým pro správnou funkci našeho organismu. Jednou z jeho nejvýznamnějších rolí je účast na regulaci kardiovaskulárního systému. Selen dokáže chránit naše tepny před oxidativním stresem, snižuje hladinu zánětlivých markerů a reguluje metabolismus cholesterolu. Nedostatek selenu v naší stravě může způsobit zvýšenou mortalitu a výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Zvýšená hladina selenu v těle naopak může snížit riziko infarktu myokardu a mozkové příhody. Z toho vyplývá, že aplikace selenu jako prevence kardiovaskulárních onemocnění může být velmi efektivní. Výzkumy ukázaly, že denní příjem selenu by měl být mezi 55 a 400 mikrogramy na den. Při přirozené konzumaci potravin bychom měli být schopni pokrýt naše potřeby po seleniu. Pokud tedy dodržujeme celkově vyváženou stravu, není nutné sáhnout po doplňcích stravy.

Selen jako podpora imunitního systému

Selen je důležitý pro mnoho funkcí v našem těle. Jednou z jeho nejdůležitějších funkcí je podpora imunitního systému. Jeho přítomnost v těle pomáhá zvýšit množství antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Selen také pomáhá zlepšovat funkci bílých krvinek, které jsou klíčovým součástí imunitního systému. Bílé krvinky bojují proti infekcím a cizím organismům, a tedy jsou základním stavebním kamenem silného imunitního systému. V případě nedostatku selenu v těle mohou být bílé krvinky méně účinné při boji proti infekcím, což může vést k oslabení našeho imunitního systému a zvýšenému riziku infekčních onemocnění. Proto je důležité, aby naše tělo dostávalo dostatek selenu a zajistilo tak zdravé fungování našeho imunitního systému.

Jaké jsou zdroje selenu v potravě

Selen patří mezi nedostatkové prvky potřebné pro zdravé fungování lidského organismu. Proto je důležité zajistit dostatečný přísun selenu z potravy. Zdroje selenu jsou různorodé a snadno dostupné. Některé z nejlepších zdrojů selenu zahrnují ryby, jako například tuňáka a lososa, stejně jako krůtí, kuřecí a hovězí maso. Můžete také získat selenium z ořechů a semínek, jako jsou brazilské ořechy a slunečnicová semena. Zelenina je dalším zdrojem selenu, především špenát, brokolice a bílá růžičková kapusta. Pokud hledáte další zdroje selenu, můžete zvažovat konzumaci celozrnných produktů a vajec. Důležité je si však uvědomit, že množství selenu v potravních zdrojích může kolísat v závislosti na podmínkách růstu a kvalitě půdy.

Jakou denní dávku selenu bychom měli konzumovat

Pro správnou a zdravou funkci lidského organismu je pro lidské tělo nezbytné konzumovat nejen minerály, ale také stopové prvky v kombinaci se správnou stravou. Jedním z důležitých stopových prvků, které lidské tělo potřebuje, je selen. Ale jakou denní dávku selenu bychom měli konzumovat? Pro dospělé osoby se doporučuje přijímání denní dávky selenu v rozmezí od 55 až 200 mikrogramů. Selen je důležitý pro prevenci onemocnění a infekcí, které mohou mít neblahý vliv na lidské zdraví. Je také důležitý pro imunitu, díky které je člověk chráněn před nemocemi všeho druhu. Pokud nám však chybí dostatečné množství selenu v těle, můžeme pocítit únavu, ospalost, nebo se mohou objevit problémy se štítnou žlázou. Je třeba však mít na paměti, že předávkování selenem může mít naopak negativní účinky, jako jsou například problémy s ledvinami a srdcem. Proto je důležité dodržovat doporučené dávkování a v případě pochybností se poradit s odborníkem.

Příznaky nedostatku a předávkování selenu

Při nedostatku selenu se mohou vyskytnout různé příznaky. Tyto příznaky se však nemusí okamžitě objevit, a proto je důležité vést zdravý životní styl a zahrnovat do své stravy potraviny bohaté na selen, jako jsou ryby, ořechy, česnek a cibule. Příznaky nedostatku selenu mohou zahrnovat ztrátu vlasů, únava nebo oslabení imunitního systému. Předávkování selenu může mít vážné následky. První příznaky předávkování selenu mohou zahrnovat nevolnost, zvracení a průjem. V případě pokračujícího předávkování mohou být příznaky vážnější, jako jsou problémy s dýcháním, křeče a dokonce smrtelné následky. Je důležité dodržovat doporučenou denní dávku selenu a nepřekračovat ji. Je důležité sledovat svoje tělo a reakce na selen. Při jakýchkoliv neobvyklých symptomech byste měli ihned vyhledat lékařskou pomoc. Správný příjem selenu může přinést mnoho pozitivních účinků na váš organismus, ale nadměrný příjem může být velmi škodlivý. Zkuste se proto vyvarovat nadměrné konzumaci potravin bohatých na selen a dodržujte doporučenou denní dávku.

Časté otázky FAQ

Selen je stopový prvek, který je důležitý pro správné fungování organismu. Patří mezi nejnáročnější antioxidanty a snižuje riziko vzniku některých zdravotních problémů.
Doporučený příjem selenu se liší podle pohlaví, věku a skupiny lidí. Pro dospělého člověka se pohybuje kolem 55 mikrogramů denně. Těhotné a kojící ženy potřebují více selenu.
Nejlepším zdrojem selenu jsou ryby, mořské plody, maso, celozrnné obiloviny a ořechy. Ujistěte se, že vaše jídlo obsahuje dostatek selenu pro udržení zdraví a imunitního systému.
Selen má řadu pozitivních vlivů na zdraví člověka. Zlepšuje metabolismus a řízení řady enzymů. Zmírňuje infekce dýchacích cest a snižuje riziko vzniku rakoviny a jiných zdravotních problémů.
Ano, selen je důležitý pro imunitní systém, protože pomáhá bojovat proti infekci, podporuje tvorbu cytokinů a stimuluje bílé krvinky.
Příznaky nedostatku selenu zahrnují únavu, podrážděnost, ztrátu hmotnosti, špatné držení těla a snížení imunity. Střevní krvácení může také být indikátorem nedostatku selenu.
30.07.2023