Vše, co potřebujete vědět o lecitinu

Co je lecitin?

Lecitin je živinová látka, která se tvoří v těle, ale také se nachází v různých potravinách. Jedním z nejznámějších zdrojů lecitinu jsou vejce, ale lze ho najít také v sójových bobech, květu květu repky olejné nebo v rybím oleji. Lecitin jako přirozený emulgátor pomáhá při zpracování potravin, snižuje cholesterol v krvi a podporuje funkci mozku. Co je tedy lecitin? Je to fosfolipid, který se skládá z hydrofilní hlavy a hydrofobního řetězce. Díky této struktuře se lecitin chová jako emulgátor a umožňuje míchání kapalin, které se běžně nesmísí. V potravinářském průmyslu se lecitin používá při výrobě čokolády, margarínu, pečiva nebo třeba cukrovinek. Pokud je tělo zdravé, produkuje lecitin sám. Pokud však lecitinu není dostatek, mohou se objevit následky, jako je zvýšený cholesterol, potíže s trávením nebo poruchy paměti. Proto je doporučeno, abychom konzumovali potraviny, které jsou bohaté na lecitin, nebo si ho doplňovali prostřednictvím doplňků stravy.

Jaký je původ lecitinu?

Lecitin je v současné době velmi populární slovo. Existuje však mnoho lidí, kteří si nejsou jisti, co to vlastně je a jaký je jeho původ. Lecitin se vyskytuje přirozenou cestou v každé buňce a nachází se v několika potravinách. Většina komerčně dostupného lecitinu se však získává ze sójových bobů. Lecitin byl poprvé objeven v kajenském rostlinném oleji v roce 1850 a pojmenován podle řeckého slova "lekithos", což znamená "žloutkové bílky". Byl později extrahován z jařabinových bobů a jiných semenných rostlin. Nicméně, průmyslová výroba lecitinu začala v roce 1920, a to především ze sójových bobů. Lecitin je zvláštní protein, který se běžně nachází v rostlinných a živočišných tkáních, stejně jako v některých druzích bakterií a hub. Ve své rostlinné formě se vyskytuje například v pšeničné klíčky, sóji a kukuřičné klíčky. V lékařství a kosmetice se lecitin používá k pomoci vstřebávání tuků a ke zlepšení stavu pokožky.

Jaké jsou druhy lecitinu?

Lecitin se dělí na několik typů v závislosti na jeho původu. Nejčastěji se používá lecitin sójový, který se získává z bílkovin sóji. Sójový lecitin se používá nejvíce v potravinářství k prodloužení trvanlivosti potravin a zlepšení jejich struktury. Dalším druhem lecitinu je lecitin vejcový, který se získává z vajec. Vajíčkový lecitin má vysokou biologickou hodnotu a je bohatý na esenciální mastné kyseliny. Kromě toho se vyrábí také lecitin slunečnicový, který se získává z oleje vyrobeného z slunečnicových semínek. Slunečnicový lecitin se používá méně než sójový lecitin, ale stále najde své uplatnění v potravinářském průmyslu. Kromě těchto základních druhů existují i další formy lecitinu, jako je rybí lecitin, který se získává z rybích mozků. Lecitin je ale také možné vyrábět synteticky, což znamená, že je vytvořen v chemické továrně.

Jak se lecitin používá v potravinářském průmyslu?

Lecitin je využíván jako emulgátor v potravinářském průmyslu, který zajišťuje homogenizaci tuků a vody. Používá se také jako stabilizátor při výrobě čokolády, sladkostí a zmrzliny, aby se zabránilo oddělení tuku a vody. Lecitin se také často používá jako aditivum při výrobě pečiva, aby se zlepšila stabilita a zvýšila měkkost, čímž se zlepší celková kvalita výrobku. V posledních letech byly také zahájeny výzkumy, které se zaměřují na možné využití lecitinu při léčení různých onemocnění, jako jsou například cukrovka, artritida a vysoký cholesterol. Lecitin se totiž v těle přirozeně vyskytuje a má různé pozitivní účinky na zdraví, což ho činí perspektivním prostředkem v boji proti těmto chorobám. Jak vidíte, lecitin není pouze důležitý pro potravinářský průmysl, ale může mít významné dopady i na naše zdraví. Proto se neustále rozvíjí výzkum, který se snaží využít jeho přínosů i v jiných oblastech, než je pouze potravinářský průmysl.

Lecitin a vliv na zdraví

Lecitin je přírodní fosfolipid, který je nezbytný pro správnou funkci mozku, nervové soustavy a srdce. Zdraví jater a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Lecitin také může pomoci s únavou a problémy se spánkem. Příjem lecitinu může být zvýšen přidáním potravin, jako jsou vejce, arašídy, sójové boby a rýžové otruby, do své stravy. Suplementace lecitinem je také možná, avšak konzumace přirozených zdrojů je často doporučována. Je důležité si uvědomit, že každý člověk má individuální potřebu lecitinu a suplementace není vždy nezbytná. Je důležité konzultovat se svým lékařem, pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.

Kde lze lecitin sehnat a jak ho uchovávat?

Lecitin je populární doplněk stravy, který má mnoho potenciálních zdravotních výhod, zahrnujících zlepšení kognitivních funkcí, podporu metabolismu a snížení hladiny cholesterolu. Pokud si myslíte, že byste mohli těžit z užívání lecitinu, je důležité vědět, kde se dá tento produkt sehnat. Lecitin lze zakoupit v lékárnách, specializovaných prodejnách s potravinami nebo online. Když máte lecitin doma, je důležité uchovávat ho správně, aby si udržel své výživové vlastnosti. Nejlepší způsob, jak uchovávat lecitin, je ho uskladnit na suchém a temném místě, ideálně při teplotě ne vyšší než 20 stupňů Celsia. Lecitin lze uchovávat i v lednici, ale pouze pokud je zabalen v nepropustném obalu nebo uzavřený v nepropustném skle. Pokud si chcete být jisti, že vaše lecitinové doplňky zůstanou čerstvé, můžete také zkontrolovat datum spotřeby na obalu. Poté, co tento datum vypršel, lecitin ztrácí své výživové vlastnosti a neměl by se užívat. Pokud chcete být co nejvíce efektivní při užívání lecitinu, je důležité kupovat kvalitní výrobky a uchovávat je správně.

Časté otázky FAQ

Lecitin je přírodní látka nacházející se v rostlinných i živočišných tkáních.
Lecitin pomáhá s trávením a vstřebáváním živin, podílí se na tvorbě buněk a zlepšuje paměť a koncentraci.
Lecitin pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Doporučuje se vybírat doplněk stravy obsahující lecitin z bramborových nebo sójových bobů.
Lecitin může pomoci s hubnutím tím, že urychluje metabolismus a zlepšuje trávení.
Lecitin můžete přidávat například do smoothies, jogurtu, nebo jako přísadu do vámi pečeného pečiva.
06.10.2023