Vše, co potřebujete vědět o máku

Co je to mák?

Co je to mák? Mák je rostlina z čeledi makovitých, pěstovaná hlavně pro semena a vlákna obsažené v lodyhách. Mák je kvetoucí rostlina s výraznými květy, které se obvykle cizosprašné. Mák je pěstován po celém světě a často se používá jako potravina, zdroj oleje nebo i jako léčivý prostředek. Semena máku mají mnoho zdravotních výhod. Jsou bohaté na proteiny, vlákninu a obsahují hořčík, draslík a další minerály. Navíc semena máku jsou neuvěřitelně všestranná, používají se jako přísada do různých jídel a sladkostí. Sójové mléko s semeny máku je velmi populární nápoj pro milovníky lahodného domácího nápoje. Celá rostlina máku se používá v tradiční medicíně, a to především k léčbě nespavosti, úzkosti a bolesti. Mák také obsahuje látky s antioxidačními vlastnostmi, jako jsou flavonoidy a karotenoidy. Pro ty, kteří hledají přírodní alternativu ostatním lékům, může být mák v medicíně užitečným doplňkem.

Historie a použití máku

Mák, velmi stará kulturní rostlina, je užíván již po několik tisíciletí. V minulosti se užíval jak kvůli svým výživovým hodnotám, tak kvůli jasnějšímu zraku a léčení bolesti. Také vedl k halucinacím a tedy byl používán ve třetím tisíciletí před Kristem pro náboženské rituály. V Číně se vyráběla mast z makového semene už v roce 2000 před Kristem, dále v indické bylinné léčbě se používá k léčení kašle, bolesti a mnoho dalších chorob. Už ve starověkém Řecku se užíval jako uklidňující prostředek a analgetikum. Také se používal pro svou afrodiziakální povahu. Dnes se mak využívá nejen pro své výživové hodnoty, ale také se z něj vyrábí makový olej, makoviny, makovice a mnoho dalších produktů. Pokud se nakonec rozhodnete vyzkoušet tento univerzální a všestranný produkt, měli byste si být vědomi, že ho můžete nalézt ve vašich oblíbených pekárnách, cukrárnách, kavárnách či restauracích.

Význam máku v kuchyni

Mák se stává stále populárnější složkou mnoha kuchyní, a to nejenom pro svou nutriční hodnotu, ale také pro svou pestrou chuť a všestrannost. V kuchyni se používá mletý mák, ale také celá semena, která jsou velmi výživná. Mák se nejčastěji používá jako ozdoba na housky, buchty nebo koláče. Mák může být také základem mnoha chuťových kombinací. Často se používá jako složka v ovocných dezertech nebo jako ingredience do slaných jídel, jako jsou třeba omáčky, pečená masa nebo saláty. Mák lze také smíchat s dalšími semeny a oříšky, aby se získala chuťově bohatší směs. Mák je také významným zdrojem bílkovin, vlákniny a bioaktivních látek. Pomocí máku lze tedy přirozeně zlepšit výživový profil jídla. V neposlední řadě mák obsahuje také zdravé tuky, vitamíny a minerály, jako je hořčík a vápník. Proto je jeho konzumace prospěšná pro celkové zdraví a pohodu.

Léčivé účinky máku

Mák se tradičně používá nejen v gastronomii, ale také v tradiční medicíně. Léčivé účinky máku byly objeveny už ve starobylém Egyptě, kde byl považován za symbol plodnosti a vitální síly. Mák obsahuje řadu látek, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka, jako jsou bílkoviny, minerály, vitamíny a antioxidanty. Jedním z nejvýznamnějších léčivých účinků máku je jeho protizánětlivý účinek, který se využívá při léčbě bolesti a dalších zánětlivých onemocnění. Dále mák pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko vzniku srdcově-cévních onemocnění. Mák také podporuje trávení a pomáhá při léčbě nespavosti a úzkosti. Kromě toho mák obsahuje látky, které mohou mít vliv na hormonální systém, a proto se ve využívá i v případě ženských onemocnění. V lidovém léčitelství se používá jako přírodní lék proti kašli a nachlazení. Díky svým vlastnostem je mák tedy jednou z nejvýznamnějších rostlinné léčiv.

Rizika spojená s konzumací máku

Konzumace máku může být pro některé lidi spojena s určitými zdravotními riziky. Jednou z těchto rizik je možnost testovat pozitivně na narkotické látky, jako je morfin a kodein, kvůli obsahu těchto látek v některých mákovicích. Pokud máte například plánovaný lékařský test, měli byste se vyvarovat konzumace potravin obsahující mák několik dní před testem. Dalším rizikem spojeným s konzumací mák je možná alergická reakce. Někteří lidé mohou být alergičtí na látky obsažené v máku, což může vést k potížím s dýcháním, otokům a dokonce k anafylaktickému šoku v extrémních případech. Pokud máte podezření na alergii na makové produkty, měli byste se poradit s lékařem a přijmout opatření k prevenci jakýchkoli nežádoucích účinků. Přestože mák může být pro některé lidi rizikovou potravinou, obecně je považován za bezpečný produkt a velmi oblíbenou přísadu k pečení a vaření. Konzumace máku s mírou by měla být bez problémů pro většinu zdravých lidí.

Jak si připravit a skladovat mák

Příprava a skladování máku jsou důležité pro zachování jeho chuti a vůně. Nejprve je třeba nechat mák usušit a zbavit se případných nečistot. Dále je třeba uchovávat mák na suchém místě chráněném před vlhkostí a slunečním zářením. Pokud mák uchováváte v ledničce, dejte pozor, aby nebyl vystaven teplotním výkyvům. Pokud mák použijete a nevyužijete ho celý, uložte zbytek v suché nádobě s pevně sevřeným víkem. Nezapomeňte na nádobu napsat datum, kdy jste mák zakoupili. Každých několik týdnů mák promíchejte, abyste zajistili, že je v suchu. Pokud se vám zdá, že mák není tak aromatický, jak by měl, můžete ho znovu opražit v troubě nebo na pánvi. Mák může být také mletý a použit k pečení. Pokud si mák sami rozemelte, můžete si být jisti, že se v něm nenalézá žádná příměs. Kromě toho můžete mletý mák uchovávat v ledničce, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Mák je velmi všestranný a může být používán v různých receptech. S tím, jak jej budete skladovat a připravovat, si zajistíte, že vám bude vždy chutnat a mít vůni při jakémkoli použití.

Časté otázky FAQ

V Česku jsou tradičním jídlem s mákem kynuté sladké knedlíky s mákem.
Ano, mák je skvělým zdrojem bílkovin a tudíž vhodným pro vegany a vegetariány.
V malých množstvích je mák pro děti bezpečný a dokonce pro ně může být dobrým zdrojem železa, ale větší množství by mohlo být nebezpečné.
Mák neobsahuje lepek a tudíž je vhodný pro lidi s celiakií.
Bílý mák je jemnější a má mírně sladší chuť, zatímco černý mák je hrubší a má výraznější ořechovou chuť.
Ano, někteří lidé jsou alergickí na mák a mohou mít alergickou reakci, která může být v některých případech závažná.
23.09.2023