Vše, co potřebujete vědět o medu Manuka

Co je med Manuka?

Co je med Manuka? Med Manuka je v poslední době velmi populární díky svým údajně léčivým vlastnostem a mnoha zdravotním přínosům. Jedná se o med, který se získává z nektaru z květů novozélandského keře manuka. Tento med je charakteristický silnou chuťovou a aromatickou vůní a obsahuje vyšší koncentraci aktivity proti bakteriím než jiné druhy medu. Většinu tohoto medu lze nalézt v Novém Zélandu, ale je k dispozici i v některých zemích Evropy a Severní Ameriky. Med Manuka se používá především pro prevenci různých onemocnění, od lehkých infekcí, až po závažnější problémy jako jsou vředy nebo infekce močových cest. Je také oblíbený u lidí s problémy se zánětem dásní a gronchitidou. I přes to, že má med Manuka řadu zdravotních přínosů, měli by lidé, kteří trpí cukrovkou nebo mají alergii na med, být opatrní s jeho konzumací. Před zahájením užívání medu Manuka je vždy nejlepší konzultovat to s odborníkem.

Jak se vyrábí med Manuka?

Jak se vyrábí med Manuka? Výroba medu Manuka probíhá ve třech hlavních krocích. Prvním krokem je umístění včel u vstupu do plantáže manuky. Během následujících několika měsíců sbírají nektar z květů manuky a přenáší ho zpět do úlu. Druhým krokem je odstranění plástů, které obsahují nektar, který včely shromáždily. V posledním kroku dochází k extrakci medu z plástů a jeho balení. Výroba medu Manuka je tradiční metoda, která trvá celou sezónu, ale přináší bohatou a plnou chuť. Nejdůležitější krok při výrobě tohoto medu je správný výběr plantáží manuky a správné umístění včelstev. Nectar z květů manuky je náročné na sběr a včely musí být nasměrovány správným směrem, aby se nectar dostal ze správných květů. Pak se provádí odstranění plástů a včely se zbaví všech nežádoucích částí. Výroba medu Manuka je dlouhý proces, ale je to způsob, jak získat nejoblíbenější a nejunikátnější med na světě. Tento med se vyznačuje svou vysokou kvalitou a obsahem látek s léčivými účinky. Když se rozhodnete kupovat med Manuka, budete mít jistotu, že jste získali produkt s unikátní chuťou a užitečnými vlastnostmi.

Léčivé účinky medu Manuka

Med Manuka se řadí mezi nejprestižnější a nejúčinnější druhy medu na světě. Tento med se vyrábí z nektaru květů stromu manuka, který roste v Novém Zélandu. Jeho léčivé účinky jsou již dlouho známy, a to díky vysokému obsahu methylglyoxalu (MGO), který z něj činí velmi silný přírodní antibiotikum. Léčivé účinky medu Manuka jsou prokázány i v oblasti boje proti bakteriím. Tento med dokáže účinně potlačit bakterie jako Helicobacter pylori, které jsou zodpovědné za vývoj žaludečních vředů a žaludečních onemocnění. Navíc má pozitivní účinky na zlepšení imunitního systému a snižování cholesterolu v krvi. Je důležité si však uvědomit, že ne každý med Manuka má vysoký obsah MGO. Kvalitní med Manuka by měl mít minimálně obsah MGO 100+. Proto se doporučuje pořizovat med pouze od renomovaných výrobců a dávat si pozor na falšování. Med Manuka by měl být skladován na chladném a tmavém místě, aby si udržel své léčivé vlastnosti co nejdéle.

Jak používat léčivý med Manuka?

Léčivý med Manuka se používá k léčbě řady zdravotních problémů, včetně bolesti v krku, kožních infekcí a žaludečních vředů. Při použití medu Manuka je důležité vybavit se kvalitním produktem s adekvátním MGO (methylglyoxal) obsahem. Pro použití léčivého medu Manuka na kožní infekce, naneste tenkou vrstvu na postiženou oblast, pokryjte ji sterilním obvazem a nechte působit minimálně několik hodin. Při použití na bolest v krku, můžete smíchat lžíci medu Manuka s teplou vodou a použít jako ústní vodu. Kromě toho může léčivý med Manuka pomoci zmírnit symptom žaludečního vředu. Při užívání medu Manuka je důležité dodržovat doporučené množství a nedostávat se přes doporučenou denní dávku. Je také důležité dodržovat zdravý životní styl a konzultovat použití s lékařem, pokud máte potíže s trávicím systémem. Vzhledem k jeho antimikrobiálním a protizánětlivým vlastnostem, je léčivý med Manuka populární v léčbě mnoha zdravotních podmínek. Zdůrazňuje se však, že med Manuka není zázračný lék na všechny zdravotní problémy a neměl by být používán jako náhrada za konvenční léčbu, ale jako doplněk k odpovídající péči.

Jak rozpoznat kvalitní med Manuka?

Jak rozpoznat kvalitní med Manuka? Existuje několik indikátorů kvality, které mohou být užitečné při výběru tohoto zdraví prospěšného medu. Prvním indikátorem je koncentrace MGO, což je zkratka pro methylglyoxal, klíčovou složku medu Manuka. Většina kvalitního medu Manuka má minimálně 100 MGO na kilogram medu. Další indikátor kvality medu Manuka je klasifikace UMF, což znamená Unique Manuka Factor. Tento faktor může být nalezen na štítku lahve a je dalším způsobem, jak určit množství MGO v medu. Kvalitní Manuka med by měl mít UMF alespoň 10. Můžete také rozpoznat kvalitní med Manuka podle jeho textury a chuťového profilu. Med by měl mít hustou a krémovou konzistenci s bohatou, silnou chutí. Pokud je med příliš tekutý nebo jeho chuť je mdlá, může to být známka nižší kvality. Důležité je také věnovat pozornost zemi původu a certifikátům kvality, aby bylo zajištěno, že se jedná o opravdu kvalitní med Manuka.

Nebezpečí padělků medu Manuka

Nebezpečí padělků medu Manuka se týká stále většího počtu spotřebitelů, kteří mají zájem o kvalitní a zdravotní benefity této medové odrůdy. Med Manuka obsahuje látky, které pomáhají při léčbě zánětlivých stavů a podporují imunitní systém. Proto je stále oblíbenější nejen jako potravní doplněk, ale také pro kosmetické účely. Bohužel, v dnešní době se stává stále častějším problémem padělání medu Manuka. Řada dodavatelů totiž nabízí levnější verze tohoto medu, které neobsahují požadované množství účinných látek, nebo dokonce jde o klasický med smíchaný s aromatem, aby vypadal jako med Manuka. Spotřebitelé by si měli dávat pozor, aby nakoupili pouze med Manuka od ověřeného zdroje. Pokud kupujete med Manuka, měli byste si zkontrolovat zemi původu produktu, protože jenom med pocházející z Nového Zélandu a Austrálie se může nazývat medem Manuka. Dále se také doporučuje důkladně si přečíst etiketu produktu a přesvědčit se o jeho kvalitě a původu. Protože oblíbenost medu Manuka stále roste, je důležité být obezřetný a vyhnout se padělkům. Pokud je pro vás důležitá kvalita a zdravotní benefity, určitě stojí za to vynaložit trochu více peněz na ověřený a kvalitní med Manuka, místo neověřených levnějších alternativ, které vám mohou nakonec ublížit. Nenechte se oklamat a dbejte na to, aby si vaše tělo užívalo opravdovou, kvalitní Manuku.

Časté otázky FAQ

Med manuka je med z květů manuka keře, který roste pouze v Novém Zélandu.
Med manuka má mnoho zdravotních přínosů, včetně léčebného účinku na záněty, snižování horečky, podporu trávení a imunitního systému.
Med manuka se nejčastěji používá k přidání do čaje, smoothie, jogurtu, do sladkých pokrmů nebo jako nátěr na rány.
Kvalitní med manuka by měl mít UMF certifikaci a číslo UMF by mělo být minimálně 10+.
Med manuka obsahuje vyšší koncentraci antibakteriálních látek (MGO a DHA), které z něj činí zdravou superpotravinu.
5 nejlepších receptů s medem manuka jsou: zázvorový nápoj, manuková granola, marinovaná kuřecí prsa s medem manuka, ovesné sušenky a chia puding s medem manuka.
10.08.2023