Vše, co potřebujete vědět o pšenici

Co je to pšenice

Pšenice je obilovina, kterou lidstvo pěstuje již více než 10 tisíc let. Nejrozšířenější je ozimá pšenice, která se pěstuje na podzim a sklízí se na jaře. Další variantou je jarní pšenice, která se sází na jaře a sklízí se na konci léta či na začátku podzimu. Pšenice je nezbytnou složkou mnoha strav. Z ní se vyrábí mouka, bílý chléb, těstoviny, rohlíky i celozrnné pečivo. Obsahuje také množství vitamínů a minerálů, jako jsou vitamíny skupiny B, zinek a hořčík. V posledních letech se však objevují i některé negativní aspekty spojené s pěstováním pšenice. Například množství pesticidů používaných při pěstování může mít vliv na lidské zdraví. Proto se mnoho lidí začíná zajímat o alternativy, jako je například quinoa.

Historie pěstování pšenice

Pěstování pšenice má bohatou historii, která sahá až do starověkého Egypta a Mezopotámie. V této oblasti byly nalezeny nádoby obsahující zbytky pšenice, které se datují až do roku 8000 př. n. l. Odtud se pěstování pšenice rozšířilo do celé Evropy, Afriky a Asie. V průběhu historie byla pšenice vždy jedním z nejdůležitějších plodin pro lidstvo, což zůstává pravdou dodnes. Pšenice byla klíčovou součástí zemědělské revoluce, která změnila lidskou civilizaci. Tato rostlina poskytovala bohatou sklizeň a umožňovala lidem živit se a směňovat zboží s ostatními. Dnes existuje mnoho různých odrůd pšenice, které se pěstují po celém světě. Tyto odrůdy jsou vyvinuty pro různé účely, včetně výroby chleba, těstovin, sladu a mnoha dalších potravin. Pšenice zůstává důležitou plodinou pro celou lidskou populaci, a to i v dnešní době, kdy se setkává s novými výzvami v oblasti zemědělství a změny klimatu.

Použití pšenice v potravinářství

Pšenice je klíčovou komoditou v potravinářském průmyslu. Je to nejrozšířenější obilnina na světě a používá se k výrobě mnoha druhů potravin včetně chleba, těstovin, sušenek a sladového maltu. Pšeničné potraviny jsou zdrojem mnoha důležitých živin, jako jsou bílkoviny, sacharidy, vláknina a řada vitaminů a minerálů. Pšenice se také často používá k výrobě různých druhů mouky, která je základním ingrediencí při pečení domácího chleba. Existuje mnoho druhů mouky z pšenice, jako je například bílá, celozrnná, špaldová a einkorn, z nichž každá má specifické vlastnosti a chuťové charakteristiky. Dalšími produkty z pšenice jsou sladké dezerty, jako jsou koláče, cukroví a dorty, které se často připravují použitím pšeničné mouky a cukru. V posledních letech se také objevují nové trendy v potravinářském průmyslu, jako je například používání pšenice k výrobě rýžových náhražek nebo pšeničného masa, které mají vysoký obsah bílkovin a jsou vhodné pro vegany a vegetariány.

Výhody a nevýhody konzumace pšenice

Pšenice je jednou z nejvíce konzumovaných obilnin po celém světě, a to z dobrého důvodu. Existuje mnoho výhod spojených s konzumací této obilniny. Obsahuje významné množství vlákniny, která podporuje dobrou funkci zažívacího traktu a může pomoci snížit riziko některých chorob, jako jsou srdeční onemocnění a diabetes. Nicméně, není všechno zcela růžové. Existují také některé nevýhody spojené s konzumací pšenice. Lidé s citlivostí na lepek nebo celiakií by měli být opatrní, protože pšenice obsahuje lepek, což může způsobovat řadu nepříjemných příznaků, jako jsou bolesti břicha, průjem a únava. Další nevýhodou pšenice je potenciál pro způsobení zánětů v těle. Pšenice obsahuje látky zvané aglutinin a glykoalergen, které mohou zvyšovat záněty a způsobovat ve špatných případech potíže s trávením. Proto není vhodné, aby lidé s citlivým trávením konzumovali velké množství této obilniny. Celkově lze konstatovat, že jako s mnoha jinými potravinami, i v případě pšenice platí, že její konzumace může mít jak výhody, tak nevýhody. Zajistit rovnováhu v jídelníčku je klíčem k dosažení optimálního zdraví.

Ekologické dopady pšenice

Je důležité si uvědomit, že pěstování pšenice má dopad na životní prostředí a může způsobit různé environmentální problémy. Jedním z nejvýznamnějších faktorů je spotřeba vody. Pěstování pšenice vyžaduje velké množství vody a může vést ke snížení množství dostupné vody pro jiné účely. Dále je také třeba zohlednit používání pesticidů a hnojiv, které mohou negativně ovlivnit půdu a biosféru. Dalším ekologickým problémem spojeným s pěstováním pšenice je emise skleníkových plynů. Rostliny producují oxid uhličitý a metan, a také je zapotřebí použít fosilní paliva na výrobu hnojiv a zemědělských strojů. Tyto emise mohou přispět k globálnímu oteplování a kohézní opatření na politické úrovni jsou nezbytné pro snížení celkového dopadu na klima. Pěstování pšenice může také mít negativní dopady na biodiverzitu, zejména pokud se jedná o průmyslové zemědělství s monokulturou. Takové systémy zabraňují různorodosti živých druhů, a tedy mohou ohrozit celý ekosystém. Zajištění bezpečnosti potravin a ochrana environmentálních systémů souvisejících s pěstováním pšenice si vyžaduje zvýšenou pozornost a řešení této problematiky.

Pšenice v dnešní době

V dnešní době je pšenice přední plodinou ve světovém zemědělství. Její vysoký obsah bílkovin a vlákniny, spolu s dobrou cenu na trhu, ji dělá atraktivní pro farmáře a spotřebitele. Mnoho podniků na celém světě se specializuje na pěstování, zpracování a prodej pšenice. Přestože pšenice může být snadno pestována, vysoké náklady na výrobu mohou některé farmáře odradit. Problémy s chorobami a škůdci mohou také ovlivnit úrody, což způsobuje další riziko pro farmáře. Naštěstí existuje mnoho společností zabývajících se ochranou před chorobami a škůdci. Využití moderních technologií a přírodních postřiků mohou pomoci snížit riziko ztráty úrody a zlepšit kvalitu sklizně. Díky tomu může být pšenice stále zisková plodina i v dnešní době.

Časté otázky FAQ

Pšenice je obilnina, která se používá jako hlavní složka mnoha potravin jako chleba, těstovin, mouky a cereálií.
Pšenice je zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů a vitamínů, včetně vitaminu B a E. V pšenici je ale i obsažen lepek, který může být problémem pro některé lidi.
Pšenice může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, cukrovky a některých druhů rakoviny. Může také snížit hladinu cholesterolu a pomoci udržet zdravou váhu.
Pšenici můžete používat jako posyp na jogurt nebo granolu, přidávat do smoothies nebo ji vařit jako obyčejnou rýži.
Nejlepší způsob, jak získat maximum ze superpotraviny pšenice, je konzumovat celozrnné produkty, jako jsou celozrnný chléb, celozrnná těstovina a cereálie.
Pšenice může být problémem pro lidi s nesnášenlivostí lepku nebo celiakií. Pšenice také může snížit vstřebávání jiných minerálů v trávicím systému.
06.09.2023